Çalışma Saatleri: 13:00 - 18:00
  • Gsm:
    +90 (505) 855 34 32

Mİgren

BUNAMA (DEMANS)

Bunama bir beyin hastalığıdır. Yeni bilgilerin öğrenilmesinde, beyinde kayıt edilmesinde ve eski bilgilerin hatırlanmasında sorun olması yanında sıklıkla kişilik ve davranış sorunları da gelişir. Bunamanın en sık bilinen nedeni Alzheimer Hastalığı’dır. Ancak hafıza sorunları pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bazen B12 vitamininin düşük olması, bazen bir beyin damarında tıkanma, bazen ise kafayı çarpma sonucu gelişen kanamalardan sonra bunama gelişir. Yaşlı hastalarda en önemli sorunlardan biri ise genel anestezi altında büyük bir ameliyat sonrası bunama bulgularının ortaya çıkması veya var olan ufak tefek unutkanlıkların şiddetinin artmasıdır. Unutkanlığı başlayan bir kişide en önemlisi yapılacak tetkiklerle bu unutkanlığın tedavi edilebilir unutkanlık grubu içinde olup olmadığının belirlenmesidir. Bazen basit birkaç kan tahlili unutkanlığın nedenini ortaya koyabilir. Örneğin B12 vitamini eksikliği gibi. Bu vitaminin yerine konulması hafıza sorunlarını da iyileştirir.
Alzheimer Hastalığı ise bunamaların %50 ile %80’den sorumludur. Yaş ilerledikçe Alzheimer Hastalığı gelişme riski artmaktadır. Örneğin 65-69 yaşlarında Alzheimer Hastalığı sıklığı %0.4 iken 90 yaş dolayında bu sıklık %10’lara çıkar. 65 yaşından sonra her beş yılda bir sıklık iki katına çıkar.

Alzheimer Hastalığı sinsi başlayan bir hastalıktır.

Nedeni tam bilinmez ancak beyin hücrelerinde anormal maddelerin birikimi sonucu bu hücrelerin erken ölümü olur. Bunun sonucunda hastalarda yeni bilgiler öğrenilemez ve mevcut bilgilerde yıllar içinde hatırlanamaz olur. Hasta önce yeni tanıştığı kişilerin isimlerini öğrenemez iken ilerleyen yıllarda torunlarının, çocuklarının ve hatta eşinin adını da unutur. Evinin yolunu bulamaz, ev içinde odaları karıştırabilir. Hesap yapma yeteneği azalır ve sonra hesap yapamaz olur. Ayrıca değişik düzeylerde konuşma sorunları gelişir. Önce kelime bulma güçlüğü ile başlayıp sonrasında konuşmanın durmasına kadar gidebilir. Bunama teşhisi hasta yakınlarından alınan bilgi, hastanın nörolojik muayene bulguları, hastaya uygulanan hafıza testleri ile yapılan bazı beyin görüntüleme çalışmaları, kan tetkikleri gibi laboratuvar testlerinin birlikte değerlendirilmesi ile konur.

Bunama ilaçla tedavi edilir ve hastanın teşhis konulduktan sonra ki yaşamı boyunca ilaç kullanması gerekebilir. Şeker hastalığı, kan yağlarının yüksek olması, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları gibi eşlik eden hastalıklar mutlaka iyi tedavi edilmelidir. Çünkü bu hastalıklar beyin beslenmesini etkileyerek ek sinir hücresi ölümlerine neden olur ve hastanın unutkanlığının daha hızlı seyretmesi sonucunu doğrurur.

Buzz partner network iPad incubator virality accelerator infrastructure leverage beta sales deployment product management. Seed money interaction design crowdfunding customer entrepreneur hackathon infrastructure angel investor virality mass market lroject return on investment.